Kinek érdemes bevezetnie és fenntartania az ISO 22000 Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszert?
Az ISO 22000 Élelmiszerbiztonsági Irányítási (ÉBIR) szabvány egy olyan teljes szervezetet érintő, összehangolt működést biztosító nemzetközileg elismert élelmiszer biztonsági irányítási rendszer, mely alkalmazható az élelmiszer előállítás, csomagolás, raktározás, szállítás, forgalmazás/értékesítés folyamataira egyaránt. A szabvány szerinti működés fontos lehet az élelmiszeripari gépgyártók, élelmiszeripari csomagoló anyag gyártók, illetve a mezőgazdasági tevékenységet (állattenyésztést és növénytermesztést) folytatók számára. Az irányítási rendszer tanúsításával igazolható, hogy a bevezetett és folyamatosan működtetett élelmiszerbiztonság irányítási rendszert működtető cégek a szabványkövetelményeknek megfelelően szervezik működésüket.
ISO 22000 Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer (ÉBIR) gyakorlati haszna:
- átgondolt szervezeti működést teremt
- vásárlói elégedettséget fokozza
- elősegíti az élelmiszerbiztonsági követelményeknek való (partnerek, vevők stb.) megfelelést
- elősegíti a jogszabályi megfelelés megteremtését
- számba veszi az élelmiszerbiztonsági kockázatokat
- elősegíti a hatékony élelmiszerbiztonsági intézkedések kialakítását
- ellenőrzés alatt tartja a biztonságos termék előállítást, raktározást, szállítást, forgalmazást
- elősegíti a nyomon követési rendszer kialakítását
- javítja a termelékenységet
- csökkenti a vevői reklamációt
- segíti a vevői reklamáció kezelést
- lecsökkenti az élelmiszerbiztonsági bírságok kiszabásának valószínűségét
- lecsökkenti az élelmiszerbiztonsági hiányosságokból eredő kártérítésre fordítandó költségtömeg nagyságát
Mi ösztönözheti a cégvezetőt az ISO 22000 Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer (ÉBIR) bevezetésére?
- Vevő megköveteli, hogy rendelkezzen a cég ISO 22000 irányítási rendszerrel
- Pályázat vagy projekt finanszírozás írja elő az ISO 22000 Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer működtetését
- Cég piaci pozícionálása miatt fontos a tanúsított ISO 22000 Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer